Семибарвні піски

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Семибарвні піски

Семибарвні піски [1] ( фр. Terres des Sept Couleurs - це формація і відома туристична пам'ятка, розташована на південному заході острова Маврикій, поряд з селом Шамарель. Цю невелику місцевість займають піщані дюни, що складаються з пісків семи різних кольорів (червоний, коричневий, фіолетовий, зелений, блакитний, пурпуровий і жовтий). Примітним є те, що піски цих кольорів випадковим чином потрапили в різні шари, і дюни, розфарбовані в різні кольори, здаються сюрреалістичними. Цей феномен також спостерігається в меншому масштабі: якщо змішати дві жмені піску різних відтінків, врешті-решт вони все одно розділяться за спектром кольорів [2] . Також показово те, що дюни не піддавалися ерозії попри проливні тропічні дощі Маврикію.

Піски сформувались з базальту (ефузивної гірської породи) в глину, що з часом перетворилась в фералітний ґрунт завдяки повному гідролізу . Алюміній і залізо, два основних компоненти, надають синьо-багрянистого і червоно-чорного кольору, відповідно. Вважається, що відмінність відтінків є наслідком охолодження розплавлених вулканічних порід при різних зовнішніх температурах. Але досі не зрозуміло, чому вони не змішувалися [3] .

Місце стало туристичною визначною пам'яткою в 1960-х роках. Територія належить компанії Bel Ombre Sugar Estate, що займається вирощуванням цукрового очерету . Компанія організовує екскурсії до цієї пам'ятки за невелику платню. Зараз дюни було обгороджено дерев'яної огорожею, проходити за яку заборонено.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Це назва є описовою. В джерелах вказується багато імен, таких як «Chamarel Seven Coloured Earths», «Chamarel Coloured Earth(s)», «Coloured Earth» та інші.
  2. Chamarel 7 Coloured Earth [Архівовано 26 червня 2016 у Wayback Machine.]
  3. Coloured Earth

Посилання[ред. | ред. код]

Координати: 20°26′25″ пд. ш. 57°22′24″ сх. д. / 20.44028° пд. ш. 57.37333° сх. д. / -20.44028; 57.37333